Dental Mindset A magyar fogorvosok mentális egészségéért

Szeretettel köszöntünk!

Reméljük, alaposan kipihented magad az Ünnepek alatt, s most újult erővel vágsz majd bele 2021 megtervezésébe.

Kezdjünk is bele!

Mielőtt bármilyen feladatot elvégeznél, kérlek, olvasd el az alábbi cikket. Nagyon jó szempontokat fog adni a továbbiakhoz.

2021.01.06.
Fogadkozás helyett… - 4 elgondolkodtató kérdés, ami segíthet a stratégiai célok meghatározásában
Célokat kitűzni nem csak azért jó dolog, mert ezen a folyamaton keresztül könnyebben elérhetjük a pozíciót, elismerést vagy eszközt, amire vágyunk. Ha vannak céljaink, az nagyobb motivációt, önbecsülést, önbizalmat, autonómiát,…
Olvass tovább...

Mielőtt belefogsz

A messzi jövőbe tervezni nem kis kihívás, hiszen minél nagyobb időre becsülsz, annál több váratlan, előre nem látott befolyásoló tényező jöhet közbe. Az ilyen típusú tervezésnek egyik jellemző buktatója, hogy egy adott távon túl könnyen válnak súlytalanná a célok – hiszen olyan megfoghatatlanul messze látszanak, amelyhez nehéz kapcsolódnunk.

Ezért a fenti írás mellett az egyik legfontosabb tanácsunk, hogy az alábbiakban olyan ideális, kívánt állapotokat és célokat fogalmazz meg, amelyeket valóban reálisnak érzel. Az olyan célok, amelyek „de jó lenne, ha…” kezdetűek, de valójában már most érzed, hogy nincs bennük realitás („jövő év elejére egy 8 székes saját rendelőm lesz, tele páciensekkel” – miközben éppen az első kisrendelő bérlését készíted elő), a legtöbb esetben nem teljesülnek.

Emiatt jó szívvel javasoljuk, hogy az alábbi tervezés során a megfogalmazott jövőképet úgy hozd létre, hogy érezd benne a valós lehetőséget – például képzeld bele magad a kívánt helyzetbe, és figyeld meg a saját, belső reakcióidat: valószerű, amit látsz és tapasztalsz? Ha igen, akkor nagy eséllyel jó úton jársz!

1. Hosszú távú tervezés

Ahhoz, hogy az apróbb célokat ki tudd tűzni, először tudnod kell azt, hogy mi felé igyekszel. Enélkül könnyen megtörténhet, hogy a leírt célok nem igazán visznek abba az irányba, amerre valóban menni szeretnél.

Emiatt az első feladatod, hogy gondolatban utazz el 2026-ba, 5 évvel későbbre. Majd (a fent linkelt cikk és kapaszkodók tükrében) válaszold meg az alábbi kérdéseket:

  • Hogyan látod magad?
  • Hol tartasz szakmailag?
  • Mennyit dolgozol, mennyit keresel?
  • Milyen környezetben végzed a munkád?
  • Hogyan tekintenek Rád a kollégáid?

A példakérdésekkel elsősorban a munkahelyi aspektust céloztuk meg, azonban Te bátran kiegészítheted őket, sőt ki is terjesztheted magánéleti, hobbi és egyéb területekre is.

2. Az ideális 2021

Rendben, ha minden igaz, most már van egy hosszabb távú víziód arra vonatkozóan, hogy hol szeretnél tartani, mi felé mész.

Lépjünk picit közelebb a jelenhez, és nézzünk rá 2021 decemberére! Ha visszatekintesz az évedre, ideális esetben mik történtek Veled?

  • Hogyan alakultak a munkahelyi viszonyok?
  • Miben fejlődtél az évben?
  • Mire lehetsz igazán büszke?
  • Melyik szakmai célodat pipáltad ki?

Természetesen ezek továbbra is csak minta kérdések, amiket bátran kiegészíthetsz.

Szeretettel gratulálunk, végeztél a mai feladatokkal. Megalapoztad azt, hogy a következő alkalommal tudatosabban tudj majd konkrét terveket, célokat és feladatokat megfogalmazni a 2021-es évre.

Jövő héten folytatjuk!

Facebook
Dental Mindset
https://dentalmindset.hu
Módosítom a feliratkozásomat    |    Megnyitás új lapon