Dental Mindset A magyar fogorvosok mentális egészségéért
Köszöntünk a második alkalmon!

Reméljük, csoda dolgokkal lepett meg a Mikulás, és jól telt az előző heted!

Folytassuk is a munkát.

1. Munkahelyi szociogram készítése

A szociogram egy nagyon izgalmas eszköz arra, hogy rá tudj nézni személyes kapcsolataid alakulására.

Először is, egy üres lapra írd fel magadat. Bárhova, ahova jól esik.

Ezután írd fel (helyezd el) a munkatársaidat és a karriered kapcsán az életedben jelen levőket a lapon, úgy, hogy az elhelyezésük szimbolizálja a veled való viszonyukat is: akivel szoros a kapcsolatod, azt közelebb, akivel kevésbé, azt távolabb.

Ha elkészültél, nézz rá a szociogramodra.

Mit érzel ezzel kapcsolatban? Hányan kerültek fel rá, és miért éppen ők? Kik „érkeztek újként”, akár az elmúlt hetekben-hónapokban, és kik vannak ott már hosszú ideje? Történt-e nagyobb, jelentősebb változás ebben a körben idén? Egyáltalán, mekkora „a mozgás” itt vagy mennyire állandóak a szereplők?

Elégedett vagy a rajzzal, vagy van bármi, amit változtatnál rajta? Ha változtatnál, hogyan tudnál közelebb kerülni az elképzelt állapothoz?

Ez az eszköz természetesen nem csak a munkahelyi kapcsolatok feltérképezésére jó: ha gondolod, a magánéleti szociogramodat is elkészítheted.

Szociogram

Mielőtt nekikezdesz a következő feladatnak, olvasd el ezt a bejegyzést. Ebben további szempontokat találsz majd a munkahelyi kapcsolataid értékeléséhez.

A munkahelyi kapcsolatoktól a csimpánzokig
Alapesetben az életünk jelentős részét a munkahelyünkön vagy a munkákkal töltjük. Az, ahogy ott érezzük magunkat, alapjaiban határozza meg a közérzetünket, a hangulatunkat és ezzel együtt az életminőségünket. De talán…
Olvass tovább...

2. Munkahelyem tortája

A következőkben állíts össze két listát. Az egyikre gyűjtsd össze címszavakban, hogy mi mindennel foglalkozol a munkahelyeden; ilyen lehet például: dokumentáció, rutin kezelések, komplex vagy kihívós esetek, egyeztetések, kutatás, labormunka, beteggel való kapcsolattartás, kapcsolódás a kollégákkal stb. – minden olyan tevékenység, amellyel rendszeresen időt töltesz.

A másik listára (az előzőtől függetlenül!) pedig érzelmeket, hangulatokat gyűjts: hogyan érzed magad jellemzően munkahelyi környezetben. Gondold át, hogy a tipikus munkahelyi helyzetek során milyen hangulatba kerülsz! Ilyenek felkerülhetnek a listádra, mint: hála, türelmetlenség, sikerélmény, aggodalom, humor és nevetés, konfliktus, düh, sietség, nyugalom, unalom, izgalom stb. 

A listákkal kapcsolatban érdemes teljességre törekedned (bátran egészítsd ki őket, ha időközben eszedbe jut még valami) – segítségképpen az előző hét naptárnézegetős listáját is előveheted!

A gyakorlat második felében rajzolj két nagy kört egy lapra. Ezek lesznek a „torták” – majd mindkettőt oszd fel egyik és másik lista szerint, úgy, hogy a tortaszeletek időarányosan mutassák az adott listaelemet. Azaz: a felsorolt tevékenységekkel összességében / átlagosan mennyi időt töltesz? És a felsorolt érzelmeket milyen arányban tapasztalod: mennyit vagy  hálás, nyugodt, aggodalmas vagy éppen feszült a munkahelyen?

Ha elkészültél, nézz rá a tortákra.

Hogy érzel azzal kapcsolatban, amit látsz? Melyik rész az, ami feltölt, melyik az, ami inkább elvonja az energiáidat?

Természetesen mindkét tortában lesznek pozitív, jó érzést kiváltó, és negatív, terhelőbb szeletek – ez teljesen rendben van így.

Az arányuk azonban igen fontos: hogyan nézne ki a számodra optimális tevékenység és érzelem-torta? Ehhez képest mely tevékenységek vagy érzelmek arányát találod zavarónak a jelenlegieknél? Végül: mire lenne szükséged ahhoz, mit tehetnél azért, hogy a kívánt megoszlás felé közelítsd a tortákat?

Munkahelyen tortái

Egészen mély témaköröket érintettél ma este, gratulálunk hozzá!

Végére is értél az értékelés aktuális részének. Dőlj hátra, és engedd át magad a megélt érzéseknek, gondolatoknak!

Jövő héten folytatjuk!

Módosítom a feliratkozásomat    |    Megnyitom új lapon
Dental Mindset
https://dentalmindset.hu